Una dintre cele mai frecvente caracteristici ale adolescentei este dorinta de independenta fata de parinti, coroborata cu revolta. Iti oferim cateva sfaturi utile in educatia copilului tau, aflat la varsta adolescentei. Ai putea avea neplacuta surpriza ca al tau copil, devenit adolescent, care pana mai ieri dadea impresia ca este foarte docil, sa manifeste brusc un spirit rebel, sa incerce sa-si expuna punctul de vedere cat mai agresiv, sa se revolte, pur si simplu, impotriva ta. Iar in ael moment te vei simti pur si simplu dezarmata.

Copil adolescent: Schimbari, temere, revolta
Cand copilul tau se apropie de varsta adolescentei trebuie sa fii pregatita. Citeste cat mai multe carti despre adolescenta, articole sau alte materiale care iti pot oferi idei privind colaborarea dintre tine si copil. inainte de orice insa, aminteste-ti de propria ta adolescenta, de „lupta“ cu acneea si cu dezvoltarea fizica, uneori prematura, alteori prea mult intarziata. Anticipeaza-i modificarile care vor surveni in comportament copilului si fii pregatita pentru unele conflicte. O solutie ar fi sa discuti cu copilul cat mai devreme despre schimbarile care vor aparea o data cu pubertatea. Sa incerci sa ii fii cea mai buna prietena si sa nu se teama de tine. Trebuie sa faci in asa fel incat modificarile de ordin fiziologic pe care le va suporta corpul lor sa nu il sperie sau sa il complexeze. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre ceea ce simte, deoarece, cu cat amani aceste discutii, cu atat este mai mare riscul ca adolescentul in formare sa incerce sa afle singur raspunsurile care il intereseaza. Si de cele mai multe ori, de la cine nu trebuie.
Psihologii americani spun ca parintii au tendinta sa aiba mai putine pretentii de la adolescenti, mai ales in ceea ce priveste situatia scolara. Dar acest lucru este o greseala! Parintii trebuie sa-si mentina asteptarile ridicate, atat cele de ordin profesional, cat si comportamental, iar copiii vor creste si se vor maturiza in functie de aceste standarde, dupa cum spun psihologii specializati.

Copil adolescent: Semnale de alarma

Anumite schimbari de personalitate si de comportament sunt normale in aceasta perioada, dar, daca sunt dramatice sau de lunga durata, este cazul sa soliciti ajutorul unui psihoterapeut. Iata la ce trebuie sa fiti foarte atente, mai ales daca aceste probleme dureaza mai mult de sase saptamani:
– copilul tau se ingrasa brusc sau slabeste vazand cu ochii;
– randamentul scolar scade foarte mult;
-a dolescentul incepe sa sufere din cauza insomniilor sau, dimpotriva, a unui somn agitat;
– au loc schimbari dese si subite ale personalitatii etc.

Copil adolescent? Respecta-i intimitatea
Unii parinti au o adevarata problema cand vine vorba despre intimitatea adolescentului, pentru ca au senzatia ca tot ceea ce face acesta ii priveste in mod direct. Nu trebuie sa uiti ca adolescentul are dreptul la intimitate. Jurnalul este doar al lui, corespondenta ii apartine, nu ii verifica casuta de mail decat cu acordul lui, nu te tine scai dupa el si nu il forta sa iti dea raportul. Daca copilul tau adolescent te va vedea si drept cea mai buna prietena, vei afla prima tot ce te intereaseaza ca parinte si vei putea lua masuri in asa fel incat sa nu se simta „intruziunea” ta.

Anunțuri